Onze hersenen maken maar 2% van ons totale gewicht uit, maar gebruiken toch ongeveer 20% van de totale energie die ons lichaam (in ruststand) verbruikt  – of we nou lollige plaatjes van katten in kersttruitjes bekijken of een ingewikkeld hoofdstuk scheikunde bestuderen. De oorzaak van het hoge energieverbruik is dat de hersenen voortdurend actief bezig moeten blijven om ervoor te zorgen dat alle hersencellen voorzien worden van de juiste stofjes – en we hebben er ongeveer 100 miljard. Dat zijn er een heleboel, en met alleen kerstkransjes zijn ze op lange termijn niet hélemaal happy.

De hersenen hebben veel voeding nodig, en wát voor voeding ze krijgen, is van groot belang. In een Nieuw-Zeelands onderzoek kregen kinderen met ADHD en andere leerproblemen drie tot zes maanden lang alleen maar natuurlijke voeding. Ze kregen geen frisdrank, koek, snoep of andere bewerkte producten, kort gezegd: geen industriële pseudo-voeding. Niet alleen hun gedrag en concentratie verbeterden, hun IQ was ook met gemiddeld met 17,9 punten toegenomen ten opzichte van de metingen vóór aanvang van de verandering in het voedingspatroon.

De voordelen van gezonder eten voor de hersenen zijn op iedereen van toepassing. Een betere concentratie, sneller lezen en werken en minder vergeten zijn allemaal haalbaar voor zowel u als uw zoon of dochter. Dan bent u sneller door de reeks katten in kersttruitjes heen en komt u ook aan de écht belangrijke zaken toe. Wat is wel goed breinvoedsel en wat niet?

Foto

Bronnen

J.W. van den Brandhof, Gebruik je hersens, 2008.
//www.scientificamerican.com/article/thinking-hard-calories///www.scientificamerican.com/article/why-does-the-brain-need-s/
Infographic powered by piktochart.com

Auteur: Moniek Reede