FAQ

 Frequently Asked Questions over onze werkwijze

Wij zien dat wel zitten, intensief huiswerk maken op het Kabinet, maar ons kind niet, wat nu?

Als u uw kind zover kunt krijgen om mee te gaan naar de vrijblijvende kennismaking op het Kabinet, doen wij dan ons best om uw kind nieuwsgierig te maken.

De kennismaking op het Kabinet, wat houdt dat precies in?

U wilt uw kind aanmelden voor de Korte Intensieve Start, welkom! We laten jullie graag een kijkje nemen op het Kabinet, zodat we elkaar de hand kunnen schudden en jullie hier even kunnen sfeerproeven. Verder zullen we tijdens de kennismaking nog even kort vertellen wat we tijdens de Korte Intensieve Start gaan doen. Deze kennismaking is vrijblijvend, jullie kunnen na een nachtje slapen besluiten of jullie uw kind willen aanmelden voor onze Korte Intensieve Start.

Hoe zit dat met de oudercursus “Don’t try this at home”?

Het precieze hoe en wat laten wij jullie weten na de aanmelding voor de Korte Intensieve Start. In het kort komt het neer op het volgende: we willen ouders graag meenemen in wat we doen, zodat jullie weten hoe wij jullie kind zo snel mogelijk op eigen benen zetten. De methodes die we daarvoor inzetten kunnen dan ook ook thuis uitgeprobeerd worden in de huiswerk-strijd. Als ouders zijn jullie daarom 3 avonden welkom bij ons op het Kabinet voor een korte groepscursus onorthodoxe Kabinet-methodes.

Is de oudercursus “Don’t try this at home” verplicht?

Nee, onze gratis oudercursus is niet verplicht. Kom vooral niet als u denkt deze niet nodig te hebben. Wij denken alleen dat we met gebundelde krachten nog sneller en beter resultaat bereiken – en wie wil dat nu niet?! 🙂

Kan ik ook alleen de oudercursus doen, zonder dat mijn kind op het Kabinet zit?

Ja, dat kan! Mail ons dan op hwb@oc-hetkabinet.nl. Wij overleggen dan met u over beschikbaarheid en kosten.

Geven jullie tijdens de begeleiding antwoord op inhoudelijke vragen van mijn kind?

Uiteraard geven we altijd antwoord! Toegegeven, we zullen niet altijd het antwoord geven dat uw kind verwacht of hoopt te krijgen.

Jullie herkennen het vast wel, onze leerlingen doen dagelijks allerlei pogingen, niet eens altijd bewust, om hun werk bij anderen op het bordje te “schuiven”. Ze stellen bijvoorbeeld vragen waar ze klip-en-klare antwoorden op hopen te krijgen, alsof we wandelende encyclopedieën zijn. En ja, we hebben inmiddels al ruim tien jaar ervaring en we weten veel, maar het is zoveel bevredigender en leerzamer als je als leerling zélf het antwoord op een vraag kunt vinden. Dus in plaats van hapklare antwoorden, strooien we met onzin antwoorden, stellen we kritische tegenvragen, hinten we op zoektips zodat uw kind zelf in actie komt. O, en mocht uw kind daar een keer niet voldoende steun aan hebben, dan beantwoorden we de vraag heus alsnog meer inhoudelijk.

Wordt al het gemaakte huiswerk nagekeken en de leerstof overhoord?

Bedoelt u of wij uw kind altijd op zijn of haar blauwe ogen geloven? Nee, dat doen we niet, we kennen onze pappenheimers! Desondanks kijken we ook niet alles na en we overhoren niet alles. Waarom niet?! 1) We kijken liever mee als de leerling daadwerkelijk met de stof bezig is of hij het snapt, dan achteraf tot de conclusie moeten komen dat de stof nog niet begrepen is. 2) Uw kind is ook op andere plekken met het schoolwerk bezig, op school en thuis, dus we leren liever manieren aan om zelf kritisch te worden en het eigen werk te evalueren.

Mag mijn kind ook beide studieblokken op één middag bezoeken?

Meer dan één studieblok per middag heeft uw kind niet nodig. Wij, en ook scholen, denken dat onze leerlingen hun huiswerk kunnen doen in 1,5 – 2 uur per dag. Als ze opletten op school, daar starten met hun huiswerk en bij ons efficiënt aan de slag gaan, dan moet dat écht voldoende zijn. Ja, dat vergt waarschijnlijk wel wat aanpassing en training. Maar we vermoeden zomaar dat leerlingen het positieve bijeffect: meer tijd voor zichzelf, veel waard vinden. Maar vooruit, eenmaal per schoolmaand kan de leerling gebruik maken van een extra blok.

Dus jullie denken echt dat 1,5 – 2 uur per dag besteden aan huiswerk voldoende is?

Ja, want in principe is veel van het werk al op school gedaan, toch? Het huiswerk zou slechts nog afgemaakt moeten worden en dat zou (ook volgens scholen) moeten kunnen in 1,5 – 2 uur per dag efficiënt huiswerk doen. En vooruit, we geven in onze studieblokken een half uur extra tijd. Maar tijd is tijd, wat na 2 uur huiswerk maken op het Kabinet nog niet gedaan is, moet op een ander moment, dan wel thuis of op school.

Wat nu als mijn kind te laat is voor zijn studieblok?

Zullen we het eerlijk zeggen? Dan heeft hij pech die middag. Natuurlijk vragen we de leerling naar de reden van de late komst en zullen we bespreken wat we hier aan moeten of kunnen doen. Vervolgens mag uw kind natuurlijk aanschuiven voor de rest van het blok. Er zal dan wellicht thuis nog wel een en ander afgemaakt moeten worden. We hopen dat dit bijdraagt aan het arbeidsethos. Mocht uw kind vaak (te) laat komen, dan nemen we hierover contact met u op.

Mag mijn kind ook extra studieblokken komen?

Ja, jullie krijgen van ons een strippenkaart voor extra studieblokken. Eenmaal per schoolmaand kan een leerling een extra studieblok komen. Dit is bijvoorbeeld handig als er een grote praktische opdracht ingeleverd moet worden, het tijd is voor het sector-/profielwerkstuk of als zich een drukke schoolweek aandient met veel toetsmomenten. Leerlingen mogen met ons overleggen wat het beste moment is om dit blok in te zetten en kunnen zich hiervoor inschrijven.

Mag mijn kind ruilen van middag/blok?

Ja, ruilen mag. De mitsen en maren zijn: er moet voldoende ruimte zijn voor een extra leerling en we willen het graag uiterlijk de vrijdag vóór de week dat de ruiling plaatsvindt, weten. Lukt het niet om te ruilen, dan mag het ‘gemiste blok’ in overleg op een later moment worden ingehaald (binnen 4 weken).

Is er behoefte aan een meer structurele wijziging in het Kabinetrooster? Laat het ons dan weten, dan proberen wij het rooster van gekozen studieblokken voor jullie aan te passen.

Krijgen we regelmatig een update over hoe het gaat op het Kabinet?

Wij houden van korte lijnen met ouders, vooral als het minder goed gaat dan we allemaal hopen. De regelmaat van het contact hangt dus vooral af van de behoefte aan overleg. Wij melden ons per e-mail als we iets met jullie willen delen of vragen hebben. En als jullie zelf behoefte hebben aan overleg schroom dan niet om contact met ons op te nemen! Ook als er thuis of op school zaken spelen die van invloed kunnen zijn op de begeleiding dan horen wij dat graag. Mailen kan altijd (hwb@oc-hetkabinet.nl), bellen mag ook (030-2522809), maar mail dan alsjeblieft voor het maken van een bel-afspraak; aangezien wij tussen 14.00 en 18.00 uur bezig zijn met het begeleiden van de leerlingen.

Hebben jullie ook contact met school?

Niet per definitie en in ieder geval nooit zonder overleg en toestemming van jullie als ouders. We hebben in het algemeen goede contacten met scholen en kunnen waar nodig een rol spelen. Zo doen we in samenwerking met een mentor weleens toetsanalyses en stemmen we af met begeleiders in het kader van Passend Onderwijs.

Het bevalt ons niet, mogen we na 1 maand stoppen?

Ja, dat mag. We hopen natuurlijk dat onze vorm van begeleiding bij jullie als ouders en uw kind past, maar mocht dit niet zo blijken te zijn, dan kunnen jullie tijdens de eerste evaluatie zonder opzegtermijn besluiten te stoppen. Daarna hanteren wij een opzegtermijn van een maand. 

Welke leerlingen begeleiden jullie op het Kabinet?

In principe zijn alle leerlingen welkom bij het Kabinet: van VMBO brugklas tot en met het Gymnasium examen. In de 12 jaar die we reeds bestaan zijn we bekend geraakt met het onderwijs op o.a. de volgende scholen: Christelijk Gymnasium Utrecht, Openbaar Lyceum Zeist, Het Nieuwe Lyceum, St. Bonifatiuscollege, Gregorius College, Gerrit Rietveld College, Utrechts Stedelijk Gymnasium, Aeres (Bilthoven).

 


Ach, mijn vraag staat er niet bij!

Een FAQ is nooit af, dus wellicht verschijnt uw vraag hier in de komende tijd. Wilt u daar niet op wachten, mail uw vraag dan aan hwb@oc-hetkabinet.nl, wij zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden!